Column



Hoe sterk ben je mentaal?



De Olympische Winterspelen zijn twee maanden geleden afgelopen en wat mij voornamelijk opviel was de nieuwe Olympische sport “slopestyle snowboarden”: zo spectaculair mogelijk springen op je snowboard en een aantal tricks uitvoeren.

Bij de Nederlandse vrouwen deed Cheryl Maas mee. Klik hier (duur 03:06 minuten) voor het interview van de NOS. 

Het interview gaat over Cheryl Maas en hoe haar wedstrijdvoorbereiding verloopt. Wat Cheryl voornamelijk kenbaar maakt zijn haar kritiekpunten.
Zij geeft onder andere aan dat zij niet goed rond deze tijd heeft kunnen trainen en het parcours erg snel is. Verder is de tijdstip van de sneeuw niet goed, nu is de sneeuw te hard, landt zij te diep en heeft hierdoor last van haar knieën.
Kortom heel veel excuses en haar zelfvertrouwen is ver te zoeken.

Het antwoord van Cheryl op de vraag hoe zij zich voor de halve finale gaat voorbereiden is, nog één goede run op de training snowboarden en verder hopen dat haar board niet zo snel is... Hoezo hopen dat je board niet snel is? Zit er een motortje op...?

Zelf heb ik mental coaching en heb samen met mijn sport psycholoog haar interview bekeken. Wat mij heel erg opviel is dat Cheryl voornamelijk haar board, sneeuw en tijdstip de schuld geeft. Dit zijn externe factoren. Factoren waar zij geen invloed op heeft. Zij heeft namelijk geen invloed op hoe hard of zacht de sneeuw is, hoe laat zij moet starten en dat zij geen "langzamere" board heeft meegenomen.
Wel heeft zij invloed en controle over zichzelf, over haar zelfvertrouwen: interne factoren. Dus hoe moet ZIJ zich aanpassen om wel een perfecte run voor te bereiden en uit te voeren. Anderen hebben namelijk met precies dezelfde omstandigheden te maken.

Een soortgelijke situatie maak ik bij mijn sport turnen ook veel mee. Op elke wedstrijd is elk toestel waar je op moet turnen anders. Hier heb je geen invloed op, dus moet je heel snel kunnen schakelen. Een voorbeeld is de brug ongelijke legger. In de ene wedstrijdhal veren de leggers van de brug heel erg en kunnen de bewegingen vloeiender gaan. Ergens anders gaat dit weer veel moeizamer. De balk kan gladder of harder zijn en de vloer kan minder goed veren.
Je kunt je hier of heel erg druk om maken, of deze energie sparen en in je oefeningen stoppen.

Dit geldt ook voor Cheryl. In het interview geeft zij aan dat zij zich mentaal niet op dit soort sneeuw heeft voorbereid. Dit is erg zwak en heel onverstandig. Je staat daar op de Olympische Spelen. Er zijn enorme kosten gemaakt bij de omvangrijke voorbereiding die hoort bij een wedstrijd als de Olympische Spelen. Het is noodzakelijk je voor te bereiden op alle mogelijke omstandigheden die beïnvloedbaar zijn. Zoals op verschillende soorten sneeuw trainen en diverse boarden gebruiken. Kijken welk board op welk soort sneeuw goed werkt en op die manier met een heel sterk en zeker gevoel je wedstrijd ingaan.

Uiteindelijk haalt Cheryl Maas de finale van de Olympische Spelen niet, bij het eerste onderdeel van haar run komt zij ten val…